1.10.16

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
(Σχολικό έτος 2016-2017)

Με τον όρο "σχολικός κανονισμός" εννοούμε το σύνολο των όρων και των κανόνων που αποτελούν προϋποθέσεις για να πραγματοποιείται ανενόχλητα, μεθοδικά και αποτελεσματικά το έργο του σχολείου. Οι συνθήκες αυτές πρέπει να αποβλέπουν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος, το οποίο θα εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση.



Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες ,

Με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που στοχεύουν στην ομαλή και δημιουργική σχολική ζωή,  ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας, σας γνωστοποιεί μία σειρά κανόνων/θεμάτων, όπως αυτά απορρέουν από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις τελευταίες αλλαγές στο χώρο της παιδείας, τις παιδαγωγικές αρχές και τις αποφάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων.


1 . Προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών
  • Η φοίτηση των μαθητών/τριών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.
  • Η έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών είναι απαραίτητη για τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία και την ομαλή ροή του προγράμματος των μαθητών/τριών.
    Υπεύθυνοι για την έγκαιρη προσέλευση των μαθητών/τριών είναι    
    αποκλειστικά οι γονείς/κηδεμόνες.
  • Η προσέλευση των μαθητών/τριών γίνεται από τις 08:00 - 08:10 από την παράπλευρη είσοδο του σχολείου.
  • Οι μαθητές/τριες εισέρχονται στην αυλή του σχολείου χωρίς τη συνοδεία των γονέων/κηδεμόνων
  • Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές/τριες στην είσοδο του σχολείου και οι γονείς-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών/τριών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών/τριών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων εκπ/κών κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές /τριες συγκεντρώνονται κατά τμήματα/τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο στην αυλή του σχολείου.
Η είσοδος/αυλόπορτα κλείνει στις 8.10.

Μαθητής/τρια που καθυστερεί να προσέλθει εγκαίρως στο σχολείο, είναι υποχρεωμένος/η να περάσει από το γραφείο του Διευθυντή για να ενημερώσει το λόγο καθυστέρησης. Μη έγκαιρη προσέλευση μαθητή/τριας στην αίθουσα, δημιουργεί πρόβλημα στην εκπ/κή διαδικασία.
Το σχολείο δεν διαθέτει θυρωρό ή υπεύθυνο εισόδου /εξόδου και οι εκπ/κοί μετά τις 8.10 είναι στις αίθουσές τους.
Οι γονείς θα πρέπει να μεριμνούν με την είσοδο των μαθητών είτε για το δεκατιανό είτε για το μεσημεριανό στο Ολοήμερο (σε ειδικές συσκευασίες για φούρνο μικροκυμάτων). Οι μαθητές με τη βοήθεια εκπαιδευτικών τοποθετούν τα σκεύη στους χώρους αποθήκευσης.
  • Η απουσία από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση ενημερώνεται έγκαιρα ο/η δάσκαλος/δασκάλα του τμήματος και τηλεφωνικά η Δ/ντρια (τηλ. σχολείου 2351061303) από την πρώτη ώρα της απουσίας τους. για την αιτία και τη χρονική διάρκεια της απουσίας.
  • Η αποχώρηση των μαθητών/τριών της Α, Β, Γ, Δ, Ε, ΣΤ΄ τάξης του πρωινού κύκλου γίνεται 13:15 -13.20.       
  • Οι μαθητές/τριες της Α΄,Β΄ Γ, Δ, Ε, και ΣΤ΄ τάξης αποχωρούν από την μικρή αυλόπορτα συνοδεία του εκπαιδευτικού εφημερίας ή των εκπαιδευτικών τάξης.
     Οι γονείς περιμένουν τα παιδιά τους στις εξόδους


2.  Ασφάλεια των μαθητών/τριών
  • Οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα, στο σχολείο για να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους από τις κεντρικές εισόδους της αυλής. Η ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών, πριν τις 8:00 και μετά τις 13.15 ή μετά τις 16:00 (για τους μαθητές που παρακολουθούν το ολοήμερο) ανήκει αποκλειστικά στον γονέα/κηδεμόνα.
  • Αποχώρηση μαθητή/τριας, κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση του γονέα με τον υπεύθυνο δάσκαλο του τμήματος (ή με τον εκπαιδευτικό ειδικότητας) ή της Διεύθυνσης και πάντα με συνοδό.

3. Διάλειμμα
  • Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/τριες βγαίνουν στο  χώρο της αυλής. Δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή  τους  διαδρόμους. Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι εκπαιδευτικοί  ορίζουν το χώρο παραμονής των μαθητών. Κανένας και για κανένα λόγο δεν μένει μέσα στην αίθουσα μόνος του.
  • Στα διαλείμματα οι μαθητές/τριες παίζουν και κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων εκπαιδευτικών του σχολείου και για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς  που βρίσκονται στο χώρο της αυλής.
  • Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα, συγκεντρώνονται  έγκαιρα στο χώρο της αυλής  και προσέρχονται στην αίθουσά τους κατά τάξη/τμήμα  χωρίς να τρέχουν ή να σπρώχνονται. Πρέπει να έχουν ήδη τελειώσει το φαγητό τους και να έχουν τακτοποιήσει τις ανάγκες τους.
  • Όλοι οι μαθητές/τριες πρέπει να είναι προσεκτικοί, ώστε να μη ρυπαίνεται ο σχολικός χώρος, γι’ αυτό τα χαρτιά και τα σκουπίδια  Πρέπει να τα πετάνε στους κάδους απορριμμάτων/ του σχολείου.
  • Οι μαθητές σέβονται τους συμμαθητές τους και προσέχουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους; ανάρμοστες λέξεις, λέξεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση τους τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας ,χειρονομίες και επικίνδυνες συμπεριφορές απαγορεύονται σύμφωνα με το νομικό π[πλαίσιο για τη βία. Υπεύθυνοι για τη διαχείριση τσε θέματα βίας για τη σχολική μονάδα είναι ο εκπαιδευτικός Κετσετζόπουλος Α. και η δ/ντρια , Παταρίδου Ε.. Η αναφορά στους παραπάνω εκπαιδευτικούς καθίσταται αναγκαία για οτιδήποτε σας απασχολεί ,μιας που η επίλυση τους είναι απαραίτητη. Το νομικό πλαίσιο για τη βία –μιας που έχει ποινικοποιηθεί αφορά στα μέτρα, και τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας.

4. Θέματα υγείας
Το εκπαιδευτικό προσωπικό δεν επιτρέπεται να χορηγεί οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα στα παιδιά (Φ.7/488/123316/Γ1/4-10-2010-Εγκύκλιος του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.).
  • Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο οι γονείς να ενημερώνουν για: α) ευαισθησίες ή αλλεργίες των παιδιών σε φάρμακα ή τροφές και β) τυχόν ιατρική αγωγή στην οποία υποβάλλονται ή για οποιοδήποτε  πρόβλημα μπορεί να επηρεάσει την ψυχοπνευματική εξέλιξή τους τη Δ/ντρια του σχολείου.
  • Για τους μαθητές των τάξεων Α ́, Δ ́ απαιτείται η προσκόμιση Ατομικού Δελτίου Υγείας (A.Δ.Υ.Μ.) .Το Α.Δ.Υ.Μ. έχει ισχύ τριών (3) σχολικών ετών για το Δημοτικό σχολείο(Αρ.Πρωτ.Φ.6/311/79278/Γ1/21-05-2014/ΥΠΑΙΘ). Αν δεν έρθει έγκαιρα μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου , ο μαθητής/τρια δε θα μπορεί να συμμετάσχει στο μάθημα της Γυμναστικής.
  • Σε περίπτωση τραυματισμού παιδιού παρέχονται οι πρώτες βοήθειες από τους εκπ/κούς και καλείται ο γονέας/κηδεμόνας του παιδιού.
  • Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού καλείται το ΕΚΑΒ για άμεση παροχή βοήθειας και συγχρόνως γίνεται τηλεφωνική ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων. Σε περίπτωση που κληθεί ο γονέας/κηδεμόνας να παραλάβει το παιδί του από το σχολείο, τότε συμπληρώνει μία υπεύθυνη δήλωση 1599 προς το σχολείο ότι παρέλαβε το παιδί του για περαιτέρω ιατρική βοήθεια.
  • Εμβολιασμοί  : «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους».
Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από : α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε)ιδιώτες ιατρούς,
Σε περιπτώσεις έξαρσης του φαινομένου των ιώσεων θα σας αποστέλλονται οδηγίες με ενημερωτικά σημειώματα προκειμένου να αποφευχθούν κρούσματα και απουσίες.


5. Γονείς/κηδεμόνες

Οι γονείς/κηδεμόνες του κάθε παιδιού
  • Δικαιούνται να έχουν πλήρη και υπεύθυνη ενημέρωση για τα παιδιά τους και οφείλουν να προσέρχονται στις συγκεντρώσεις που ορίζει ο/η εκάστοτε εκπαιδευτικός της τάξης. Μπορούν να ενημερώνονται για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού τους κατά τις προγραμματισμένες ημέρες και ώρες  και όχι στα διαλείμματα.
  • «Οι γονείς επισκέπτονται το σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες και μέρες συναντήσεων με τους δασκάλους »  (2368/Γ2/9 -1-2007, Εγκύκλιος του ΥΠΕΠΘ).
  • Μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο, όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο, για να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα με τους εκπαιδευτικούς ή τη διεύθυνση της σχολικής μονάδας.
  • Οφείλουν να ενημερώνουν το/τη δάσκαλο/α του τμήματος για κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους για το καλό του. Για οποιοδήποτε παιδαγωγικό ή μαθησιακό θέμα, οι γονείς οφείλουν να απευθύνονται πρωτίστως στον /στην υπεύθυνο δάσκαλο/α του τμήματος και στους εκπ/κούς που διδάσκουν στο τμήμα του παιδιού τους και στη Δ/ντρια της σχολικής μονάδας.
  • Οφείλουν να διαβάζουν /ή και να υπογράφουν όταν χρειάζεται, όλες τις ενημερωτικές  ανακοινώσεις/δηλώσεις του σχολείου, που μεταφέρουν οι μαθητές στο σπίτι.
  • Σε περίπτωση επιμέλειας των παιδιών καλό θα είναι να κοινοποιείται στη διεύθυνση του σχολείου η απόφαση επιμέλειας για το γονιό ή κηδεμόνα του μαθητή/τριας.
Για τις Απεργίες των εκπ/κών,  οι γονείς/κηδεμόνες του κάθε παιδιού οφείλουν  να παρευρίσκονται  το πρωί στον χώρο του σχολείου και να ενημερώνονται για τους εκπαιδευτικούς που απεργούν.


6. Άλλα θέματα
  • Κανένας ενήλικας(γονέας/κηδεμόνας) ΔΕΝ έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί στο χώρο του σχολείου.
  • Κανένας ενήλικας(γονέας/κηδεμόνας)  ΔΕΝ έχει δικαίωμα να προτρέψει (στο χώρο του σχολείου) σε άλλον γονέα την μετεγγραφή του παιδιού του σε άλλο σχολείο ή να επισκεφτεί κάποιο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για ψυχολογική στήριξη ή παρακολούθηση παράλληλης στήριξης.
  • Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώνεται η Δ/νση και ο/η δάσκαλος/α του τμήματος και οι εκπ/κοί που διδάσκουν στο κάθε τμήμα, που είναι γνώστες των παραγόντων που επηρεάζουν την παιδαγωγική/διδακτική διαδικασία και τη συμπεριφορά των παιδιών.
  • Όσον αφορά στις σχολικές τσάντες, είναι απαραίτητο οι γονείς να φροντίζουν καθημερινά και να ελέγχουν τις τσάντες των παιδιών τους για να μην μεταφέρει το παιδί άσκοπα όλα τα βιβλία και τα τετράδια, αλλά μόνο τα απαραίτητα του καθημερινού προγράμματος. Γίνεται έλεγχος μην τυχόν και μεταφέρει στο σχολείο αντικείμενα αξίας ή που δεν χρειάζονται ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ στο σχολείο (κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, πολλά χρήματα κλπ) (Φ.7/531/129567/Γ1/15-10-2010).

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

7. Υποστηρικτικές δομές

Τμήμα Ένταξης- Παράλληλη στήριξη

Σχετικά με την υποστήριξη των μαθητών/τριών μέσω των Τμημάτων Ένταξης, προβλέπεται πρόταση από τις αρμόδιες διαγνωστικές υπηρεσίες (ΚΕΔΔΥ και Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα), και επιθυμία των γονέων για την υποστήριξη του παιδιού τους στο Τμήμα Ένταξης.
Για παροχή παράλληλης στήριξης, ένας γονέας/κηδεμόνας μπορεί να υποβάλλει αίτηση στο σχολείο για έγκριση και παροχή παράλληλης στήριξης στο παιδί του, συνυποβάλλοντας γνωμάτευση του οικείου ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης.

Στήριξη σε μαθητές/τριες που δεν αυτοεξυπηρετούνται

Για τους/τις μαθητές/τριες που δεν αυτοεξυπηρετούνται προβλέπεται η στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό(Ε.Β.Π.) κατόπιν αίτησης του γονέα/κηδεμόνα.

8. Έκτακτες ανάγκες (Σεισμός – Χιονόπτωση)
  • Για τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών( Σεισμών-πυρκαγιών κλπ) το σχολείο έχει καταρτίσει σχέδιο εκτάκτων αναγκών και γίνονται οι προβλεπόμενες «ασκήσεις ετοιμότητας».Σε περίπτωση χιονόπτωσης παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας ή  Περιφέρειας/Δήμου  από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Οι εφημερίες αλλά και τα σχέδια προστασίας υπάρχουν αναρτημένα στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου.

9.  Επικοινωνία με το σχολείο

Τηλέφωνο επικοινωνίας με τη Δ/νση του σχολείου 2351061303 και τους εκπ/κούς (στα διαλείμματα) .

Ιστοσελίδα σχολείου: dimotikosxolioparalias.blogspot.gr

10.Το ωρολόγιο πρόγραμμα του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ  σχολείου   Πρωινό Πρόγραμμα:  08:10 -13.15

ΩΡΕΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ

08.00 – 08.10
10΄
Υποδοχή μαθητών
08.10 – 09:40
90΄
1η διδακτική περίοδος
09:40 – 10:00
20΄
Διάλειμμα
10:00 – 11:30
90΄
2η διδακτική περίοδος
11:30– 11:45
15΄
Διάλειμμα
11:45 – 12:25
40΄
5η διδακτική ώρα
12:25 – 12:35
10΄
Διάλειμμα
12.35– 13:15
40΄
6η διδακτική ώρα
(Λήξη υποχρεωτικού  προγράμματος)
Ολοήμερο Πρόγραμμα : 13.20  - 16:00
(πρόωρη αποχώρηση 15.00 ) 2 τμηματα:Δ1:36 ΜΑΘΗΤΕΣ-Δ2 24 ΜΑΘΗΤΕΣ

ΩΡΕΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ

13.15 – 13.20
Αποχώρηση μαθητών/τριών του υποχρεωτικού προγράμματος - Μετάβαση μαθητών/τριών Ολοήμερου στην αίθουσα σίτισης
13.20 – 14.00
40΄
Σίτιση – χαλάρωση
14:00 – 14:15
15΄
Διάλειμμα
14:15 – 15:00
45΄
1η διδακτική ώρα
15:00 – 15:15
15΄
Διάλειμμα
15:15 – 16:00
45΄
2η διδακτική ώρα
(Λήξη ολοήμερου προγράμματος)

Για το ολοήμερο τμήμα ισχύει ζώνη πρόωρης υποδοχής μαθητών από τις 7.00-8.00 ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ (10)ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΥΠΕΒΑΛΑΝ ΑΙΤΗΣΗ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2016.


Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες

Είμαστε συνοδοιπόροι στο έργο του σχολείου. Με μια καλή συνεργασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο στο οποίο τα παιδιά σας θα χαίρονται, θα μαθαίνουν, θα δημιουργούν, θα συνεργάζονται και θα παίζουν .Κοινός στόχος είναι η πρόοδος των μαθητών, καθώς και η υιοθέτηση σημαντικών αξιών, όπως η συνεργασία κι η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός, η αποδοχή της ιδιαιτερότητας του «άλλου», η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός όλων σε κοινούς συμφωνημένους κανόνες όπως άλλωστε και τις προηγούμενες χρονιές..
Έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε μαζί σας, ώστε να επιλύονται
οποιαδήποτε προβλήματα προκύπτουν, πάντα με σκοπό το όφελος των παιδιών.

Καλή και Δημιουργική Σχολική Χρονιά!
                                                       


Με εκτίμηση αγάπη και χαμόγελο.


Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ      ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΑΣ


ΛΕΝΑ ΠΑΤΑΡΙΔΟΥ


Φωτογραφική αναδρομή!