8.4.13

Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας 2012-2013


Το σχολείο μας βραβεύτηκε στο θεσμό της Αριστείας και Καινοτομίας για τη συμμετοχή του στο Virtual e Class project με την Ε' τάξη των Γαλλικών για το σχ. έτος 2012-2013 υπό το συντονισμό της καθηγήτριας των Γαλλικών Σοφίας Αργυροπούλου.

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΑΣ ΚΑΛΟΣΩΡΙΖΟΥΝΔημοτικό Σχολείο Παραλίας 

Η αυλή του σχολείου μας
Τα φρούτα μας δίνουν υγεία! 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ ΜΑΣ, 
ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ!


Πολύ καλή εμφάνιση  από τον Αθλητή του Ν.Ο. Κατερίνης, Κυριακίδη Σπύρο στην κατηγορία  Optimist, που κατέλαβε την 65η θέση ανάμεσα από 165 αθλητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2013 (900 αθλητές, συνολικά από όλες της περιφέρειες) και  εντάσσεται  στο «Χρυσό στόλο» στην κατηγορία Optimist, εξασφαλίζοντας  του από φέτος την συμμετοχή του στην επόμενη πρόκριση για την εθνική ομάδα, τρέχοντας για πρώτη φορά σε πανελλήνιο πρωτάθλημα!!!


ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας (δημοτικού σχολείου) του Δήμου Κατερίνης  στο Δ.Δ. της Παραλίας με τίτλο: «Καθοδηγώντας τα παιδιά στο παιχνίδι της ζωής»,κατά το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Μάιος  2012, που οργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεών του στο νομό, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Παραλίας.
Η πρόληψη δρα εκεί που το φαινόμενο της χρήσης δεν έχει ακόμη εμφανιστεί. Απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό έχοντας ως κύρια ομάδα στόχο τους νέους και τα παιδιά. Κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για αυτούς τους ενήλικες, που έρχονται σε καθημερινή επαφή με τα παιδιά.
Για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση πρόληψης, όχι μόνο της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά γενικότερα της ψυχικής υγείας των παιδιών  είναι αναγκαία και επιθυμητή η συνεργασία ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς ( δασκάλους και καθηγητές ), γονείς και άλλους φορείς της τοπικής κοινότητας.
Οι γονείς είναι οι βασικοί οργανωτές του συστήματος της οικογένειας και παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, στην ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Η επίδραση τους είναι καθοριστική για τη ζωή και την εξέλιξή τους. Οι γονείς είναι οι πρώτοι σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας. Ο ρόλος τους είναι καθοριστικός στην διαμόρφωση αξιών και συμπεριφορών των παιδιών. Μέσα στο προστατευτικό οικογενειακό περιβάλλον, το παιδί δέχεται τα πρώτα μηνύματα και αποκτά τις εμπειρίες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την εικόνα που θα σχηματίσει για τον εαυτό του. Πέρα από την οικογένεια τα παιδιά με την είσοδο τους στο σχολείο γίνονται αποδέκτες αξιών και συμπεριφορών πολλές φορές διαφορετικών απ` αυτών της οικογένειας. Το σχολείο παίζει κι αυτό σημαντικό ρόλο στην διαπαιδαγώγηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών.
Σ` έναν κόσμο όμως διαρκώς κινούμενο και μεταβαλλόμενο με πολλά αντιφατικά μηνύματα το έργο των γονιών γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί για το πως μπορούν να δημιουργήσουν μια ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά αυξάνουν. Ωστόσο στην σύγχρονη πραγματικότητα δεν είναι εύκολο να είναι κανείς γονιός. Τα πράγματα αλλάζουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και ενώ ο άνθρωπος βιώνει μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογών σε σχέση με το παρελθόν, δεν απολαμβάνει την ίδια ασφάλεια ως προς το τι πρέπει να επιλέξει, τι είναι καλό και  τι κακό και ποια είναι η δική του θέση στο σημερινό κόσμο. Σταθερά σημεία αναφοράς που στο παρελθόν διευκόλυναν τον άνθρωπο να βρίσκει τον δρόμο του, σήμερα αμφισβητούνται. Οι γονείς μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, νιώθουν και οι ίδιοι μετέωροι. Αυτά που οι δικοί τους γονείς τους πρόσφεραν ως σταθερά σημεία αναφοράς δεν μπορούν να απαντήσουν στις αγωνίες και τα ερωτήματα των δικών τους παιδιών
Οι ραγδαίες κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές επηρέασαν σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών καθώς και τους οικογενειακούς δεσμούς με αποτέλεσμα οι γονείς σήμερα να αντιμετωπίζουν καθημερινά πλήθος ερωτημάτων και πολυάριθμες αγωνιώδεις καταστάσεις με τα παιδιά τους. Συχνά αισθάνονται ότι τα γεγονότα τους ξεπερνούν, αγωνιούν, φοβούνται και  νιώθουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες. Πολλές φορές πασχίζουν να συμβιβάσουν την ανάγκη τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους δίνοντας τους όμως ταυτόχρονα τις ανάλογες ευκαιρίες που θα τους επιτρέψουν να ενηλικιωθούν. Τα όρια όμως είναι ασαφή με αποτέλεσμα οι γονείς να μπερδεύονται, να αισθάνονται ότι δεν τα καταφέρνουν καλά, ότι δεν  αξίζουν και ότι τα παιδιά τους, τους απορρίπτουν. Αναζητούν λοιπόν τρόπους να μάθουν πώς να ανταποκρίνονται στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους.
Το Κέντρο Πρόληψης κατανοώντας τις δυσκολίες, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των γονέων καθώς και των αναγκών τους για ενημέρωση και στήριξη, προτείνει την διαδικασία της βιωματικής μάθησης μέσα από προγράμματα πρόληψης με στόχο την υποστήριξή τους στο γονεϊκό τους ρόλο.
Αντιλαμβανόμενοι την σημαντικότητα της πρώιμης έναρξης προληπτικών παρεμβάσεων, θεωρούμε ότι η ενεργός συμμετοχή σε τέτοια βιωματικά σεμινάρια αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τον κοινωνικοποιητικό ρόλο τόσο των  γονιών, όσο και των εκπαιδευτικών στο σχολείο.
Οι Ομάδες Γονέων δεν αφορούν γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης, αλλά γονείς που επιθυμούν να «μάθουν» να ανταποκρίνονται καλύτερα στο ρόλο τους.

Γιατί το να είσαι γονιός δε σπουδάζεται, δεν είναι επάγγελμα, είναι βίωμα, διαρκής προσπάθεια, ταξίδι…

Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι…

Τέλειος δε γίνεσαι ποτέ!!!!!!!

Πάντα όμως μπορείς να γίνεις καλύτερος,

Με λίγη περισσότερη προσπάθεια,

Με περισσότερη αμφισβήτηση

Και περισσότερες «γνώσεις».

Στις ομάδες δημιουργείται το κατάλληλο πλαίσιο ώστε οι συμμετέχοντες να μοιραστούν εμπειρίες και προβληματισμούς και να αναζητήσουν καινούριους και αποτελεσματικότερους τρόπους επικοινωνίας με τα παιδιά τους. Βασική λειτουργία των ομάδων είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα στους γονείς να κατανοήσουν ότι οι δυσκολίες που απορρέουν από τον γονεϊκό ρόλο δεν είναι προσωπική τους αδυναμία αλλά είναι σημείο των καιρών. Αυτό λειτουργεί υποστηριχτικά. Εξάλλου είναι πολύ συνηθισμένο μετά το πέρας των ομάδων, οι γονείς που συμμετείχαν να συνεχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να προσφέρει υποστήριξη ο ένας στον άλλο.
To Κέντρο Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Παραλίας του Δήμου Κατερίνης κ. Παταρίδου Λένα, διοργάνωσε εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας ,στο οποίο συμμετείχαν εννέα (9) γονείς.  Το σεμινάριο ξεκίνησε στις 16 Ιανουάριου 2012 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαϊου του 2012. Πρόκειται για ένα βιωματικό σεμινάριο διάρκειας 36 ωρών που υλοποιήθηκε σε σταθερή βάση κάθε Δευτέρα πρωί και  ώρα 9 με 11 στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου του     Δημοτικού διαμερίσματος Παραλίας.
Το σεμινάριο είχε βιωματικό χαρακτήρα, δηλαδή βασίζονταν στην ενεργό συμμετοχή των γονέων στη συζήτηση και η ομάδα των συμμετεχόντων ήταν κλειστή, δηλαδή συμμετείχαν πάντα οι ίδιοι.
Πρόκειται για ένα σεμινάριο 18 δίωρων εβδομαδιαίων συναντήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία σχετική με  α) το γονεϊκό ρόλο και β) τα χαρακτηριστικά της ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και συμπεριφοράς των παιδιών στη σχολική ηλικία. Επίσης αναπτύχθηκαν  θέματα σχετικά με την Επικοινωνία, τα Συναισθήματα, την Ενεργητική ακρόαση, τις Εξαρτήσεις και τις Συγκρούσεις στην οικογένεια, τη Διαχείριση του θυμού των γονέων και των παιδιών κ.α. Στόχος του σεμιναρίου ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος που εξ ορισμού παίζει η οικογένεια ως το σύστημα σχέσεων που επηρεάζει και καθορίζει την ψυχοσυναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών αυτής της ηλικίας και να εξετασθούν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γονείς ως παιδαγωγοί.
            Ο χαρακτήρας των σεμιναρίων για ομάδες γονέων, όπως και όλων των σεμιναρίων που διοργανώνει το Κέντρο Πρόληψης «ΑΤΡΑΚΤΟΣ» για εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες, νέους κ.λ.π. δεν είναι θεραπευτικός.
Σκοπός των σεμιναρίων είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση όλων των κοινωνικών ομάδων – των γονέων στη συγκεκριμένη περίπτωση – σχετικά με την πρόληψη της χρήσης κατά των ψυχοδραστικών ουσιών, νόμιμων (αλκοόλ, τσιγάρο), και των παράνομων    των (λεγόμενων ναρκωτικών).
Η αποδοχή της σοβαρότητας του προβλήματος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών αφήνει στην άκρη προκαταλήψεις, φανατισμούς και φόβους και φέρνει σταθερά την κοινωνία των πολιτών πιο κοντά στην αναγκαιότητα της πρόληψης. Είναι σημαντικό να αποτελέσει  καθένας από μας, από όποια θέση βρίσκεται, φορέα πρόληψης και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Η συμμετοχή στο πρόγραμμα πιστεύουμε να ήταν πολλαπλά ωφέλιμη τόσο για τους γονείς, όσο, και κυρίως, για τα παιδιά και θεωρούμε πως θα συμβάλλει και στην καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με το σχολείο.

Υπεύθυνος για το σεμινάριο ήταν ο Μπέης Νικόλαος, Κοινωνιολόγος -  στέλεχος Πρόληψης.Φωτογραφική αναδρομή!