COMENIUS "Ensemble pour la Terre"COMENIUS "Ensemble pour la Terre III Millenium"

Αυτό το διάστημα (Μάρτιος 2014) οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius, στο οποίο συμμετέχουμε, επικεντρώνονται στη δενδροφύτευση και στις εργασίες σχετικές με φυτά, δένδρα και δημιουργικά προϊόντα των μαθητών μας γύρω από το θέμα αυτό! Η άνοιξη μας καλεί και οι μικροί μαθητές μας την υποδέχονται με χαρά και σεβασμό!
Σας παραθέτουμε το σύνδεσμο του ελληνικού μύθου της αμυγδαλιάς τον οποίο και θα αποδώσουμε και στα γαλλικά για τις ανάγκες του Προγράμματος.
Ο μύθος της Αμυγδαλιάς
κάντε κλικ εδώ στον παρακάτω σύνδεσμο: 
http://www.evinikolaidou.gr/arthra-erevnes-gia-to-paidiko-vivlio/arthra-apopseis-gia-to-paidiko-vivlio/176-fillis-kai-dimofon-o-mythos-tis-amygdalias

Η ελληνική αμυγδαλιά ντυμένη νυφούλα! 

Η τάξη των γαλλικών με τη Διευθύντρια κ. Λένα Παραρίδου μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ξεφυλλίζοντας το ηλεκτρονικό βιβλίο που δημιουργήθηκε με τις δραστηριότητες των ζώων σε συνεργασία με όλους τους εταίρους του προγράμματος.
Vive le projet Comenius ! 


Οι εργασίες των μαθητών μας, μικρών και μεγάλων είχαν μεγάλη επιτυχία!
 Η συμμετοχή ήταν έντονη και με μεγάλη προθυμία! Ωραίες ζωγραφικές δημιουργίες, κείμενα, ακροστοιχίδες και άλλα πολλά συνθέτουν τις δραστηριότητες που είχαν σχέση με την παρατήρηση και υιοθέτηση του "κάβουρα" ως ζωάκι -μασκότ του σχολείου μας!!Δημιουργία του μαθητή μας της ΣΤ' τάξης Βασίλη Αβανίδη!Μετά από μια βδομάδα παρατηρήσεων της πρωινής και μεσημεριανής θερμοκρασίας από τους μικρούς μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων για το διάστημα 20- 24 Ιανουαρίου 2014, παραθέτουμε το συγκεντρωτικό πίνακα με τα αποτελέσματα:


Το να παρατηρείς τις εναλλαγές της θερμοκρασίας και να μαθαίνεις για το κλίμα, το περιβάλλον και τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να τα παρατηρείς και να τα καταγράφεις, είχε μεγάλη επιτυχία και προκάλεσε το αμέριστο ενδιαφέρον των μαθητών του σχολείου μας!
Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους:

Η Αφίσα του Προγράμματος! 

Το σχολείο μας έχει τη μεγάλη χαρά και τύχη να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius (πολυμερείς συμπράξεις) από το φετινό σχ. έτος 2013-2014 και για το επόμενο 2014-2015.
Οι χώρες - εταίροι είναι : Ρουμανία (συντονιστικό σχολείο), Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ισπανία και Τουρκία) και το πρόγραμμα διαπραγματεύεται θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Σε αυτή τη στήλη θα παρουσιάζουμε ότι σχετικό και πρόσφατο έχει να αναδείξει το σχολείο μας από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το Πρόγραμμα. 


Σύντομη περιγραφή του Προγράμματος στα Γαλλικά και Ελληνικά

Le projet "Ensemble pour la Terre du IIIème Millenium"vise à engager les élèves à reconsidérer leur mode de vie par rapport à la nature,la protéger,afin de pouvoir bénéficier des dons vitaux qu'elle nous donne si généreusement.Par ce projet,nous,les enseignants,désirons inculquer aux enfants les bases d’une pensée et d'attitudes centrées sur la promotion d’un environnement naturel propice à la vie,afin de développer leur esprit de responsabilité envers l’écosystème.Par la participation de tous les facteurs éducatifs(écoles, familles,communautés,medias,etc.)à la réalisation de ces intentions,l’enfant comprend mieux les effets d’un comportement inapproprié sur l'environnement.Le projet vise aussi à développer les connaissances et la sensibilisation à la protection et l’amélioration de l’environnement.Ce projet offre aux enseignants la possibilité d’échanges constructifs sur nos activités et nos idées pour préserver la nature.Depuis l'enfance,les enfants apprennent à connaître et protéger la nature, à aimer les plantes et les animaux,à avoir un comportement approprié envers de l'environnement et même prendre des mesures contre ceux qui le détruisent.Le projet va debuter avec la creation d'une mascotte(un petit animal en peluche)qui sera le point commun de référence du projet et de tous les élèves!Elle pourrait voyager per post à tous les pays et rendre visite les écoles participantes et elle pourrait participer elle aussi à des activités d’environnement scolaires,suivre les élèves aux promenades,dans la forêt et sur les plages et contribuer aux divers travaux du projet.
Les productions finales:blog ,une brochure,des portofeuilles,CD,DVD,albums photos,calendriers écologiques,cartes de chaque pays,des herbiers,le mini-jardin botanique,expositions avec les travaux des élèves.


Το Πρόγραμμα «Μαζί για τη Γη της Τρίτης Χιλιετίας" έχει ως στόχο να "σπρώξει" τους μαθητές να αναθεωρήσουν τον τρόπο ζωής τους σε σχέση με τη φύση,  να το προστατεύσουν  προκειμένου να επωφεληθούν από τα δώρα ζωτικής σημασίας που μας δίνει η γη απλόχερα.  Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, εμείς  ως εκπαιδευτικοί  θέλουμε να διδάξουμε στα παιδιά τις βασικές αρχές της σκέψης και τις συμπεριφορές που επικεντρώνονται στην προώθηση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ζωή και το φυσικό περιβάλλον με σκοπό  να αναπτύξουν το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στο οικοσύστημα. Το παιδί, για την υλοποίηση αυτών των προθέσεων,  κατανοεί καλύτερα τα αποτελέσματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς στο περιβάλλον με τη συμμετοχή όλων εκπαιδευτικών παραγόντων ( σχολεία, οικογένειες, κοινότητες,  μέσα ενημέρωσης , κλπ.)
Το Πρόγραμμα στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη της γνώσης και της ευαισθητοποίησης για την προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος. Το Πρόγραμμα  προσφέρει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία για εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις ιδέες  για τη διατήρηση της φύσης. Από πολύ μικρή ηλικία  τα παιδιά μαθαίνουν για την προστασία της φύσης και, όπως τα φυτά και τα ζώα, έχουν μια σωστή στάση απέναντι στο περιβάλλον, ακόμη και να αναλάβουν δράση εναντίον όσων την καταστρέφουν.  Το Πρόγραμμα  θα ξεκινήσει με τη δημιουργία μιας μασκότ ( ένα μικρό λούτρινο ζώο ) που θα είναι το κοινό σημείο αναφοράς του Προγράμματος.  Θα μπορεί να ταξιδεύει  σε όλες τις χώρες και να επισκέπτεται  τα συμμετέχοντα σχολεία και μπορεί επίσης να συμμετέχει στις δραστηριότητες του σχολείου, να ακολουθεί τους μικρούς μαθητές στις βόλτες στο δάσος και στις παραλίες και να συμβάλει σε διάφορες εργασίες του Προγράμματος.

Ανάμεσα στα τελικά προϊόντα του Προγράμματος  συγκαταλέγεται ένα κοινό  blog, ένα φυλλάδιο, μπροσούρες, η-βιβλία, CDs, DVDs, φωτογραφικά άλμπουμ, οικολογικά ημερολόγια, χαιρετισμοί από κάθε χώρα, φυτολόγια, mini  βοτανικοί κήποι και εκθέσεις  με τις εργασίες των μαθητών.Σας παρουσιάζουμε το CD-Rom και το η-βιβλίο/e-book  που δημιουργήθηκε από όλες τις ομάδες των εταιρικών σχολείων σχετικό με τις φωνές των ζώων σε κάθε γλώσσα. Φωτογραφικό υλικό από τις ζωγραφικές δημιουργίες των μικρών μαθητών μας με τα ζώα της φάρμας : 


Φωτογραφική αναδρομή!